1972 introductie W116

1972 introductie W116

45 jaar W116 – de eerste officiële S-klasse

In 1972 kwam de W116 op de markt en loste de W108/W109 serie af. De auto was in vele opzichte moderner dan zijn voorganger. Er werd afscheid genomen van de pendel-achteras en de limousine liep voorop in veiligheidsvoorzieningen. Opvallend verder was de gestroomlijnde en zakelijke vormgeving. Gestart werd met het model 350 die een V8 onder kap had. Snel volgende de zescilinder versie en in 1973 als topmodel de 450. Zoals we gewend zijn was er weer een lange versie (SEL) leverbaar die goed verkocht werd. De W116 was is zijn tijd en is ook nu nog een comfortabele, stille en veilige limousine.

 

Circuitdag SL 12 juli 2017 – SKCN – R129

Circuitdag SL 12 juli 2017 – SKCN – R129

D-day: 12 juli 2017

Je bent autoliefhebber in hart en nieren. Je gaat voor kwaliteit. Je rijdt Mercedes SL. Lekker om te toeren met het dakje open en het liefst met aangenaam gezelschap. Maar de auto kent twee karakters. Soms wil je de capaciteiten van de auto ten volle benutten. Eens een keer dat gaspedaal tot de bodem trappen en gaan. De jacht is geopend. Helaas jaagt de overheid ook op ons, dus maar niet doen toch?

Racen op het circuit van Assen. Niet alleen, maar met zieke kinderen die kanker hebben die soms al aan hun laatste hoofdstuk zijn begonnen, die nooit meer de kans krijgen om zelf in een SL te rijden.

Inschrijven? Met de SL? Jazeker!

Lees verder op de evenementenpagina Circuitdag SL 12 juli 2017. Op de ALV 18 maart a.s. presenteert de SL-evenementencommssie het e.e.a. nader.

Superieure zevenbak Mercedes-Benz S 430

Superieure zevenbak Mercedes-Benz S 430

Limo-segment en zakenlimousine

In de beleving van menigeen wordt in het limo-segment nog steeds de dienst uitgemaakt door Mercedes-Benz. Na honderden testkilometers mogen we concluderen dat deze zakenlimousine inderdaad van het hoogste niveau is. We hadden niet anders verwacht.

De W220: sedert 1998

De S-Klasse doet in z’n huidige vorm al sinds 1998 mee en is nog steeds de verkooptopper in z’n segment. In de loop van de tijd zijn de koplampen en voorbumper licht gewijzigd en evolueerde de techniek. Zo heeft deze limousine een zeventrapsautomaat, de 7G-Tronic. Indrukwekkend, hoe onopvallend deze bak schakelt. Zesmaal wisselt hij zijdezacht van verzet, tot de zevende versnelling is bereikt. Wanneer je het gaspedaal rustig beroert, zie je alleen de naald van de toerenteller iets terugvallen, verder merk je er niets van. De stapjes tussen de versnellingen zijn klein, waardoor de toerenval na het schakelen telkens weer minimaal is. Dit – in combinatie met het nagenoeg schokvrije overschakelen – geeft je het gevoel van doen te hebben met een CVT.

Wie last krijgt van een aanval van sportiviteit, zal merken dat de bak heel snel reageert en zonodig in één keer meerdere versnellingen terugschakelt.

Wanneer de wettelijke maximumsnelheid van 120 km/h bereikt is, draait de motor ongeveer 1.800 toeren per minuut, bijna de helft van wat een gemiddelde middenklasser doet. Wie last krijgt van een aanval van sportiviteit, zal merken dat de bak heel snel reageert en zonodig in één keer meerdere versnellingen terugschakelt. Het enige waar de bak in ‘teleurstelt’ is de manuele functie. Die functioneert prima, maar zeven verzetten zijn gewoon te veel om je er zelf mee te bemoeien. Op een uitdagende slingerweg ben je met deze automaat gewoon het beste af door de bak zelfstandig z’n werk te laten doen.

De 4,3-liter V8 is gewoon dezelfde gebleven; 279 pk en 400 Nm, nette waarden. Op de ‘loopcultuur’ van de motor valt weinig af te dingen, hij draait vredig z’n rondjes, alleen reageert hij iets te gezapig op bewegingen van het gaspedaal, al kun je het ook positief benaderen door te zeggen dat hij goedmoedig is.

Comfort W220

De Mercedes beschikt standaard over adaptieve luchtvering en een actief onderstel. Je kunt niet spreken van een sportstand, het is meer een keuze tussen comfort en nog meer comfort. De besturing mist echter wat directheid en gevoel. De S is erg op comfort gericht, niet alleen het onderstel maakt dat duidelijk, de dynamische multicontourstoelen onderstrepen dat. Deze stoelen houden je in bochten op je plek en zorgen desgewenst ook nog voor een prettige rugmassage. De enige makke is dat je vrij hoog op deze stoelen zit. In combinatie met het plafondverlagende schuifdak schuur je als langere bestuurder vrij snel met je kruin langs de hemelbekleding.

Sporen van vermoeidheid zijn deze auto na ruim 40.000 kilometer absoluut vreemd.

De Mercedes maakt een degelijke indruk als we naar kwaliteit kijken. De anderhalf jaar oude auto in deze test ziet eruit als nieuw. Alles voelt nog steeds goed aan en nergens valt er een rammeltje of kraakje te bekennen. Sporen van vermoeidheid zijn deze auto na ruim 40.000 kilometer absoluut vreemd. Het infotainmentsysteem in de Mercedes is van alle markten thuis, de bediening is met een batterij knopjes is echter nogal achterhaald. Het toont indrukwekkend en in eerste instantie ondoorgrondelijk, maar het kost geen enkele moeite om precies dat in te stellen wat je wilt.

Deze limousine heeft bewezen dat hij van hoog niveau is. Weinig auto’s kunnen tippen aan de status van de S-Klasse, al naderen sommige concurrenten toch wel. Zeker wanneer je je door je chauffeur láát rijden, ben je bijzonder goed af in de Mercedes.

Lees verder over het signalement en specificaties in de Test Autoweek: Superieure Zevenbak Mercedes-Benz S 430.

 


Vergeten Concept: Mercedes S500 Shooting Break

Vergeten Concept: Mercedes S500 Shooting Break

De Shooting Brake/Break

Op basis van een Mercedes S500 Coupé (C140) bouwde Zagato in 1994 deze S500 Masters Golfing Break, ook wel S500 Shooting Break genoemd. Heel veel informatie is er niet te vinden, maar we zetten even wat op een rijtje.

Deze auto zou gebouwd zijn in opdracht van een Duitser en bij dat ene exemplaar is het ook gebleven.

Lees verder in het artikel Vergeten Concept: Mercedes S500 Shooting Break.

 


Mercedes-Benz 250 SE W111

Mercedes-Benz 250 SE W111

De W111 Coupé

Met een productie-run die iets meer dan twee jaar duurde, beschouwen deskundigen de 250 SE als de beste van de iconische zescilinder Mercedes Benz W111 Coupé’s uit de jaren ’60. De auto was beter dan de voorganger 220 SE. Dat kwam onder meer door zeven motorlagers en een betere inspuitpomp met zes zuigers waardoor een grotere duurzaamheid werd bereikt.

De 250 SE kwam ook met een elegantere interieurafwerking dan de latere 280 SE met vele verchroomde hulpstukken die werden vervangen door satijnzilveren afgewerkte onderdelen om te voldoen aan strengere DOT-regels. Het luxe houtfineer instrumentarium eindigde met de 250 SE en werden vervangen door leer in de latere auto’s.

Verchromen werd gedaan door Christensen Plating, beroemd om de verschillende Pebble Beach-winnaars in de afgelopen 40 jaar.

Restauratiekosten?

Een volledige restauratie van deze kwaliteit zou heden ten dage meer dan $ 250.000 kosten.

 


ALV 18 maart 2017 Mercedes-Benz SKCN

ALV 18 maart 2017 Mercedes-Benz SKCN

SKCN ALV 2017 op Landgoed Zonheuvel te Doorn

Het betreft de jaarlijkse algemene ledenvergadering (ALV) van de Mercedes-Benz S-Klasse Club Nederland. In het kader van het adagium van Daimler Benz “The best or nothing”, vindt in ons 2e Lustrum de ALV 2017 plaats op Landgoed Zonheuvel te Doorn.

Graag nodigen wij u uit om als SKCN-lid aanwezig te zijn op deze mooie locatie. Bij voorkeur uiteraard in uw S-Klasse of SL R129, want in een mooie setting passen onze bijzondere auto’s heel goed.

Lees verder op onze evenementenpagina ALV 18 maart 2017 Mercedes-Benz SKCN.